Alle berichten

Sarah Schrijft: Een nieuw begin

Sarah Schrijft: Een nieuw begin

Sarah Schrijft over haar ervaringen tijdens de Zelfvertrouwenbooster van I LOVE ME.

De vervolgcursus toneel is een uitdagende zoektocht naar hoe ik een door mijzelf gekozen personage wil vormgeven vanuit het niets; zonder basisomschrijving. Het enige dat je meekrijgt is: vorm een personage die jij stiekem wel meer wilt zijn, een personage die niet zo in je comfortzone ligt. Oftewel, op zoek naar een nieuw deel van mijzelf. Spannend en leuk tegelijk!

Ook wanneer ik schrijf, speel ik met de grenzen die ik voel. Wat ik lastig uit, beschrijf ik in stilte op papier. Toch raak ik verstrikt in taal; in mijn hoofd keur ik versies, invalshoeken, metaforen, nog voor ik een letter op papier zet. Verwoord ik het goed genoeg? Is het boeiend? Toch wil ik het, het daagt mij uit.

Misschien herken je het wel; die nervositeit wanneer je aan iets nieuws, onbekends begint; hoe begin ik? Waar begin ik? Hoe kom ik over? Tegelijkertijd voel je, wanneer het lukt, van die vrolijk dansende kriebels waar je het voor doet. Ik speel nu dus voor het eerst een personage in een korte scene, uiteindelijk voor publiek!

In de loop van de weken maak ik mij al spelend en onderzoekend mijn personage eigen. Nola is op-en-top vrouw, adrem en wat onaangepast, carrièrevrouw en moeder van twee. Haar verhaal, karakter, lichaamstaal, woordgebruik… het voelt steeds natuurlijker. Dat had ik nooit gedacht!

Na deze fase volgt een spannend moment. Nola ontmoet een ander personage. Wekelijks repeteren we samen een korte scene. Hierdoor onderzoek ik mijn personage vanuit andere invalshoeken; hoe reageer ik op de ander? Hoe maak ik contact? Hoe klink ik?

Afsluitend kijken we als groep naar elkaars scènes.Voor me begint de scene waarin een speelse, charmante vrouw verleid wordt door hem, een casanova. De filmrol kent hij uit zijn hoofd. Hij wil beleven hoe het is om die man te zijn, maar dan op zijn manier.

Hij stapt de parfumerie binnen. Terwijl hij alles om zich heen bekijkt loopt hij in haar richting en staat stil, met zijn rechterschoen veegt hij verlegen over de vloer. Dan… kijkt hij op, naar ons. “Ik weet niet wat mijn tekst is, ik weet niet wat ik moet doen.” Hij trekt zijn wenkbrauwen vragend op.

Ik herken het ongemak; uit je comfortzone durven gaan. Het voelt allemaal zo onwennig, spannend en leuk tegelijk! Na feedback begint de scene opnieuw. Hij stapt de parfumerie binnen en merkt haar op. Beheerst loopt hij, nu met zijn blik meer naar voren gericht, naar haar toe. Hij stopt, zoekt eerst haar ogen en zegt: “Chanel No 5”. Zijn stem laag en zelfverzekerd. ‘Oh!’ giechelt zij en maakt een klein sprongetje. Ze kijkt hem vluchtig aan, slaat haar ogen neer. ‘U bent een expert..” zegt ze met zachte stem.

Luid applaus! Ik lach, de veranderingen bewonderend. Het is tijd. Nieuwsgierig naar volgende week…!

INTERESSANT TOCH? LEES EN KIJK MEER

“Wil ik dichterbij, wil ik verder weg of wil ik stil blijven staan? Hoe voel ik dat en waar?” vraag ik mijzelf af.
Sarah Schrijft over haar ervaringen tijdens de Zelfvertrouwenbooster.

VAN KENNIS NAAR ACTIE!

Bij I LOVE ME houden we van doen. Wil je zelf aan de slag met waarover je net gelezen hebt. Dat kan! Kijk welk programma het best bij je situatie past.

‘VULNERABILITY IS NOT WEAKNESS’.
BRENE BROWN
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.