Alle berichten

Zelfkritiek en zelfmotivatie

“Als ik mezelf goed genoeg zou vinden, dan zou ik niets meer presteren. Ik heb het nodig om streng voor mezelf te zijn.” Ik hoor dit vaak. Ik heb dit zelf ooit ook geloofd. Het zal je niet verbazen dat ik er nu net anders over denk.

In de podcast laatste kreeg ik van Remco Koffijberg de terechte vraag: “Wat is zelfvertrouwen?” Zelfvertrouwen is onder andere dat je te vertrouwen bent naar jezelf. Dat je jezelf mag zijn van jezelf, en dat er geen delen weg hoeven. Dat je jezelf niet afvalt of extreem bekritiseerd, oftewel destructief met jezelf omgaat. Want als je het hebt over streng zijn, dan is dit in de praktijk vaak keihard zijn. Maar dat zal je zelf niet zo herkennen, omdat je vindt dat je het verdient.

Veel mensen denken dat als ze echt een liefdevolle relatie hebben met zichzelf dat ze dan niets meer doen, dat ze zichzelf niet meer pushen en alleen maar hun platte impulsen volgen. “Er zou niets meer van me terecht komen als ik niet streng ben naar mezelf. ”

Maar mijn punt is dat ’t het tegenovergestelde is. Als je een goede relatie hebt met jezelf, dan kom je vanuit een eigen authentiek verlangen en motivatie tot bloei. Deze drijvende kracht is zoveel krachtiger dan dat je jezelf de hele tijd schoppen onder je kont geeft.

Door de goede relatie die je met jezelf hebt, ben je een krachtig intern team bij uitdagingen. Je weet dat je je eigen rug hebt als het mis gaat. Zo kun je heel veel meer aan en sta je sneller op na falen. Enge dingen worden zo minder eng. Dit geeft heel veel zelfvertrouwen.

Over wat zelfvertrouwen nog meer is en hoe je daarin groeit praat ik in de podcast met Remco Koffijberg van Afdeling trainingen.

De podcast staat hierover. Maar je kunt ook naar jouw favoriete podcast plek gaan zoals spotify of audible en zoeken naar: Wat kan je leren van… en je ziet hem staan!

 

Theater als middel

VAN KENNIS NAAR ACTIE!

Bij I LOVE ME houden we van doen. Wil je zelf aan de slag met waarover je net gelezen hebt. Dat kan! Kijk welk programma het best bij je situatie past.

programma's