Zelfvertrouwen omvat twee dingen: a) Je bent te vertrouwen naar jezelf en b) Je weet dat je op jezelf kunt vertrouwen/bouwen in uitdagende situaties.

Het eerste betekent jezelf geen geweld aandoen. In deze vorm is zelfvertrouwen sterk verbonden met eigenwaarde en zelfliefde; je haalt jezelf niet te veel naar beneden en gaat niet destructief met jezelf om. Dit vanuit de overtuiging dat je van waarde bent en dus goed behandeld moet worden. Je gaat staan voor jezelf en gunt jezelf goede dingen. Het is ook gelinkt aan trouw zijn aan je gevoelens en hier dus expressie aan durven geven. Het omarmen van de mooie en minder mooie kanten van jezelf, hoort hierbij. Jouw ‘donkere kanten’ kijk je eerlijk in de ogen en je integreert ze op een gezonde manier in je gedrag en persoonlijkheid. Daarmee heel je bovendien eventueel aanwezige pijn.
En ook als je dit even allemaal vergeten bent en ronduit destructief en negatief met jezelf omgaat, kun je ieder moment de draad weer oppakken… je geeft jezelf niet op.

De tweede vorm van zelfvertrouwen betekent dat je het vertrouwen hebt dat wat er ook op je pad komt, je dat aankunt. Je vertrouwt erop dat je in het ‘onbekende’ op jezelf kunt bouwen. Snap of kan je iets niet, dan heb je het vertrouwen dat je het uit kunt zoeken en alsnog begrijpt of dat je de vaardigheid kunt leren. Maak je een fout, dan herstel je die en leer je ervan. Ook wanneer je weet dat je het niet helemaal perfect zal doen, vertrouw je erop dat je het wel kúnt doen. En dat je de consequenties aankan, bijvoorbeeld als er commentaar op komt. Zo is zelfvertrouwen, of eigenlijk juist het gebrek hieraan, gekoppeld aan faalangst en perfectionisme. Je kunt nog steeds bang zijn voor wat er komt, maar deze angst en jouw zelfvertrouwen kunnen naast elkaar bestaan. Ondanks de angst, heb jij het vertrouwen dat je het aankunt. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe meer kwetsbaarheid en angst je kunt verdragen. Op deze manier is zelfvertrouwen gekoppeld aan persoonlijk leiderschap: je voelt meer plezier in het leven en bereikt vaker wat je wilt.