Onzekerheid zit deels in je genen. Maar het kan daarnaast ontstaan door je opvoeding of gebeurtenissen in je leven. Je herhaalt denk-, voel- en gedragspatronen die in feite niet meer nodig zijn.
De theorie van de Transactionele Analyse kan helpen dit te begrijpen. Stel, je bent vast blijven zitten in jouw bange/aangepaste kind. Bijvoorbeeld omdat er in jouw jeugd iets engs is gebeurd of één van jouw ouders onzeker en angstig is en jij dit hebt overgenomen. Er is genoeg in de wereld om bang voor te zijn, dat klopt. Maar het klopt ook dat jij je waarschijnlijk bang voelt als die dreigingen er niet zijn. Op momenten dat er niets spannends gebeurt en dat niemand je aanvalt, negeert, afwijst, pijn doet, verlaat, enz. Eigenlijk anticipeer je er als volwassene nog steeds op dat de dingen uit het verleden nog een keer gaan gebeuren. Zelfs de meest afgezwakte versie van die dreiging of gebeurtenis van destijds, geeft je nu het gevoel dat het alarmfase 10 is.
Nu is het misschien de enige realiteit die jij kent en voelt dit voor jou als ‘waarheid’. Maar je bent nu groter, sterker en veel meer dan je toen was. Je weet het alleen nog niet. Een cursus kan je dat in laten zien. Of bekijk de gratis webinar Van zelfkritiek naar zelfvertrouwen.