Het helpt om eerlijk te zijn over de impact die bepaalde gebeurtenissen op je hebben gehad. Bijvoorbeeld dat er iets ontbrak toen je opgroeide. En dat jij daardoor nu niet capabel en waardevol genoeg voelt om te zijn wie wilt zijn en n te handelen zoals wilt. Het gaat echter niet om het kennen van de oorzaak. Of het aanwijzen van een schuldige. Dit is niet de reden waarom je tijdens onze cursussen terugkijkt op je jeugd. We doen het zodat jij gaat begrijpen dat hetgeen in jouw verleden is gebeurd, ervoor zorgt dat je nu misverstanden/onjuiste overtuigingen over jezelf hebt. Het is jouw verantwoordelijkheid om deze misverstanden recht te zetten en realistisch te worden over je mogelijkheden, je talenten en datgene waarin je nog mag groeien.
Oftewel: je was niet dom, je had gewoon dyslexie. Je was niet onbelangrijk, je ouders waren gewoon te druk met hun eigen problemen. Je hebt niet het talent om een dokter te worden, maar daardoor ben je niet compleet ongetalenteerd, je bent waarschijnlijk goed in andere dingen die vroeger niet op waarde werden geschat.
Deze misverstanden wil je niet alleen rechtzetten in je hoofd, maar in je hele lijf. Daarom werken we bij I LOVE ME altijd ervaringsgericht. En we gaan nog niet eens voor “je fantastisch voelen over jezelf”. We gaan voor het reële “goed genoeg”. De lat ligt namelijk veel te hoog als je fantastisch moet zijn om je oké over jezelf te voelen.

Wanneer je al heel lang onzeker bent en/of een negatief zelfbeeld hebt, dan is het rechtzetten van misverstanden uit je jeugd wellicht niet voldoende. Je hebt sinds je volwassen bent namelijk al zoveel van je leven ingericht rondom jouw onware zelfbeeld. Zo heb je misschien allerlei mensen in je leven gehouden die dit zelfbeeld bevestigen en benadrukken. Of je bent van alles uit de weg gegaan. Of je verwaarloost jezelf, gebruikt bepaalde middelen, zorgt slecht voor je fysieke of mentale gezondheid of blijft maar dingen doen die schadelijk voor je zijn. Misschien heb je een masker opgezet om mensen niet te laten zien hoe onzeker je bent, bijvoorbeeld door dit te compenseren met uiterlijk succes.
Al deze dingen versterken alleen maar je negatieve zelfbeeld. Je hebt in feite alleen maar bewijslast verzameld, waarom je suckt. En dit patroon heb je zo vaak bevestigd dat jij het als ‘waar’ aanneemt. Met andere woorden: we zijn het er allemaal over eens dat jij niet geweldig bent.

Het goede nieuws is dat je op elk moment kan beginnen om hier verandering in aan te brengen. Het zal waarschijnlijk niet overnight gebeuren en je zult hulp van anderen nodig hebben. Maar het is wel het beste waar jij je tijd aan kan besteden. De emotioneel corrigerende ervaring helpt daarbij en is noodzakelijk om veranderingen blijvend op gang te brengen, zoals meer zelfvertrouwen. Daarom vormt dit een belangrijk onderdeel van onze cursussen. Lees ook de vraag “Wat is het verschil tussen de verschillende cursussen?”