Bij faalangst ben je niet zozeer bang dat je het fout doet, je bent bang dat je de gevolgen van de fout niet aankan. En vooral wat dat over jou zegt. Beantwoord deze vraag: als ik het fout doe dan… Het zou kunnen dat er twee dingen tegelijk gebeuren. Jouw ‘volwassen deel’ kan zeggen: tja, dan is er niet zoveel aan de hand. Maar een ander deel antwoordt (onbewust): dan ben ik verloren, dan ben ik niets waard, dan kan ik het niet aan, dan verlies ik alles, dan val ik door de mand, dan vindt iedereen me stom, het bewijst dat ik dom ben, dan stel ik teleur, etc. Deze reactie maakt je gespannen en houd je tegen.

Dit laatste betreft een dynamiek die onder de oppervlakte ligt, maar ondertussen wel de show runt. En veel stress en prestatie-angst veroorzaakt.

 

Als gevolg ga je extra hard presteren, vermijd spannende zaken, stelt spannende dingen eindeloos uit, etc. Allemaal even vermoeiend, onbevredigend en ook verdrietig-makend. Want je bent zo bang en zo kritisch op jezelf, dat je geregeld je adem inhoudt. Door de angst om te falen of de hoge eisen die je stelt, verdwijnt de lol uit je werk, liefde en hobby’s. Maar wist je dat het niet zo hoeft te blijven? Ook niet als dit is zoals jij jezelf kent en zoals je het altijd hebt gedaan!

De coaches van I LOVE ME kennen faalangst goed vanuit hun eigen ervaring en/of vanuit het werken met mensen die last van faalangst hebben.

Faalangst hangt onder andere samen met de manier waarop je naar fouten kijkt. Lees daarom ook het antwoord op de vraag “Waarom kan een faalangst-training mij helpen?”