De angst om fouten te maken en de consequenties die dat heeft, hangt onder andere samen met hóe je naar fouten kijkt. Heb je een “fixed mindset” dan ga je ervan uit dat vaardigheden, kwaliteiten en intelligentie vaststaan. Je bent ermee geboren of niet. Je kunt het gelijk of je wordt er nooit goed in. Fouten maken is dan een teken dat je iets niet kunt.
Als je een “groei-mindset” hebt, ga je ervan uit dat het meeste aan te leren is. Je kunt en mag groeien, oftewel het is heel normaal dat je tijdens het leerproces fouten maakt.
Mensen met een fixed mindset hebben sneller last van faalangst. Zowel onze individuele coaching als de cursus Zelfvertrouwen-booster, Laat je Zien en I LOVE LIFE, zijn allemaal gebaseerd op de ‘groei-mindset’. Waarbij we theatertechnieken inzetten zodat jij in een veilige omgeving mag oefenen en experimenteren, zonder enig oordeel. En nee hoor, je hoeft helemaal geen theatertalent te hebben ????.
Door meerdere keren te ervaren dat het niet erg is om fouten te maken, ontstaat de nieuwe mindset. Hetgeen in jou dat bang is om te falen, is dan niet plotseling verdwenen, maar het overheerst niet meer. We leren jou dat je iets kunt doen, wetende dat áls je faalt, je nog steeds oké bent.