Het is heel belangrijk om eerst te kijken naar de onderliggende reden die ervoor zorgt dat jij je grenzen niet aangeeft. Als je de onderliggende oorzaak niet kent, kun je alle vaardigheden van de wereld leren, maar je zal ze niet werkelijk gaan toepassen, of niet op een effectieve manier.
De reden kan zijn dat je weinig eigenwaarde, bestaansrecht of zelfliefde voelt. Dat je niet geleerd hebt goed voor jezelf te zorgen, geen recht hebt op datgene wat ervoor zorgt dat je gezond en gelukkig bent. Of dat je van mening bent dat je er in de eerste plaats voor anderen moet zijn. Zie ook vraag 1. Het ontdekken van de achterliggende reden vormt een onderdeel van onze cursussen.
Zodra je de reden(en) kent, kun je aan de slag. Nieuw gedrag aanleren (grenzen aangeven, voor jezelf opkomen, assertief reageren, etc) is het meest affectief door dit te oefenen in een veilige omgeving. In onze cursussen krijg je daarvoor alle gelegenheid.
Enkele tips om te leren je grenzen aan te geven en assertiever te zijn:
- Kijk het af van mensen die dit al goed kunnen.
- Geef jezelf oefenruimte. Je zal het in het begin misschien wat onbeholpen doen, maar oefening baart kunst.
- Probeer in contact te blijven met degene waartegen je “nee” zegt. Vaak is de manier waarop je het zegt nog belangrijker dan wát je zegt.
- Begin bij een ‘makkelijk’ persoon wanneer je gaat oefenen. Dat kan voor jou iemand zijn die dichtbij je staat, maar voor een ander voelt het juist veiliger om dit bij een (bijna) onbekende te oefenen.
- Verwacht dat een aantal mensen er heel goed op reageert, maar er ook mensen kunnen zijn die er niet positief op reageren, zelfs als ze je voorheen juist aanmoedigden om assertiever te zijn. Nee horen, is voor mensen namelijk moeilijk. Dit brengt weer gevoelens bij hen teweeg. En als je nooit eerder hun verzoeken weigerde, doorbreek je nu een relatiepatroon waar jullie al die tijd in zaten. Dit is destabiliserend voor beiden. Bovendien, als je niet gewend bent je grenzen aan te geven, ben je er de eerste paar keer vaak niet zo goed in. Dus het had misschien iets charmanter gekund ????
- Het kan dus even een rocky start zijn. Maar je bent bezig jezelf te bevrijden! Alle uiterlijke weerstand is ook een spiegel voor de innerlijke weerstand die je hebt om jezelf oké te vinden wanneer jij je grenzen aangeeft. Het is heel normaal dat je zelfkritiek gaat leveren nadat je voor jezelf bent opgekomen: wie denk je wel niet dat je bent! Blijf doorgaan en ga in gesprek met de mensen die weerstand hebben tegen dit nieuwe gedrag van jou. Kijk hoe je samen de transitieperiode doorkomt naar een nieuw, gezonder relatiepatroon.