Seksualiteit is een belangrijk thema en passend bij dramatherapeutische werkwijze

Levendig -en speelsheid zijn belangrijke ingrediënten binnen dramatherapie. We nodigen cliënten uit hun spontaniteit in te brengen en expressie te geven. Wat leeft er in jouw binnenwereld en hoe communiceer je dit met de buitenwereld? Om veilige seksualiteit te beleven zijn dit ook vaardigheden die van belang zijn, wat dramatherapie maakt tot een toegankelijke therapie om dit thema in te bewerken.

Wat kan voorkomen in de GGZ is dat het onderwerp seksualiteit vermeden wordt, of enkel op ingegaan wordt als er sprake is van seksueel trauma. Terwijl seksualiteit een belangrijk onderdeel is van de volwassen ontwikkeling.

Seksualiteit, hoe dan wel? Met deze vraag werken dramatherapeuten Jolanda Klees en Annet de Boer met een vrouwengroep binnen de SGGZ. Zij leren vrouwen hun eigen lichaam te verkennen en zich veilig te voelen met hun vrouwelijkheid. Weten wat je JA is en je NEE binnen een seksuele gelijkwaardige relatie is een belangrijk onderzoek binnen deze therapie.
Én het bleek een relevante vraag voor ons als therapeuten. Hoe leren we onze cliënten in verbinding te interacteren met dit onderwerp? Welk rolmodel wil je daarin zijn als therapeut? En hoe verhoud jij je tot dit thema en ga je om met de overdracht en mogelijk tegenoverdracht die kan ontstaan als je de moed hebt om dit thema aan de slag te gaan?

We geven een tweedaagse bijscholing voor vaktherapeuten die hiermee aan de slag willen. Mocht je een psycholoog, coach of seksuoloog of een ander hieraan gerelateerd beroep hebben, dan ben je ook van harte welkom. Neem gewoon even contact op om samen te kijken of deze bijscholing bij je past.

20 Accreditatiepunten voor register Vaktherapie. Eerstvolgende Maandag 18 nov en 2 dec 2024: 9:00 – 18:00 uur.

SCROLL NAAR BENEDEN VOOR MEER INFO!

Waarom de training Seksualiteit en Dramatherapie?

Werken aan de thema’s intimiteit, seksualiteit, sensualiteit en autonomie dus, maar wat gaan we doen in de training?

In de 2-daagse training Seksualiteit en dramatherapie gaan we aan de slag met bovenstaande vragen en onderstaand model waarin er gewerkt wordt met verschillende rollen van vrouw-zijn waarin de kwaliteiten en de vervormingen worden verbeeld. Dit model bouwt voort op het schemagericht werken waarbij de focus ligt op de gezonde volwassene. Er is gekozen voor een meer gelaagd beeld van de volwassen vrouw. De vervormingen kunnen gekoppeld worden aan disfunctionele modi, aangestuurd door negatieve innerlijke boodschappen en kind conclusies.

KwaliteitenVervormingen
De krachtige vrouw:
Zij weet wat ze wil en zet haar daadkracht in. Ze is veerkrachtig gebleken en vertrouwt dat ze in staat is om haar draaglast te dragen en tegenslagen te incasseren. Hierbij blijft ze in haar lood en helderheid.
De arrogante vrouw:
Zij overcompenseert, rivaliseert en/of imponeert de ander om kwetsbare gevoelens van bijvoorbeeld eenzaamheid, verlating, minderwaardigheid te beschermen. Vaak heeft zij al op jonge leeftijd geleerd veel zorg op zich te nemen en heeft zich over verantwoordelijk gevoeld.
De sensuele vrouw:
Zij heeft voeling met haar levendigheid en vitale energie. Ze is speels en spontaan in het contact en komt tevoorschijn in haar vrouwelijkheid. Ze heeft voeling met haar wensen, grenzen, verlangens en behoeftes. Vanuit verbinding neemt ze deze mee in het contact.
De vrouw die zich uitlevert:
Deze vrouw leeft haar sensualiteit en seksualiteit uit in plaats van dat ze het beleeft. Deze gedissocieerde vorm overdekt het kleine meisje dat lief en waardevol gevonden wil worden.
De wijze vrouw:
Zij is als een goede moeder voor zichzelf en ervaart zelfcompassie. Zij gaat staan voor haar levenswijsheid en heeft voeling met haar eigen waarheid. Ze heeft weet van haar kwaliteiten en vervormingen.
De heilige vrouw:
Deze vrouw offert zich op en richt haar aandacht voortdurend op de ander, zodat ze haar eigen leegte niet hoeft te voelen. Ze overdekt graag ingewikkelde gevoelens en verdraagt geen disharmonie.
©J.Klees
Annet sensualiteit en zelfvertrouwen in Utrecht

Programma opbouw

Opbouw cursus

1e dagdeel:
Let’s talk about sex. We starten de training met de ontdekking wat we nodig hebben om ons te openen over dit onderwerp en gaan in op de theorie.

2e dagdeel:
Kennismaking met Archetype Model. Hoe zien die kwaliteiten en de vervormingen eruit in spel.

3e dagdeel:
Verdieping van het model. Doorwerken van oude inprent over vrouw zijn en exploreren van autonomie waarheid over seksuele vrouwelijkheid

4e dagdeel:
Onderzoek werkrelatie, welke overdracht en tegenoverdracht kom je tegen met thema seksualiteit?

Zelfstudie:
Je zult gemiddeld 2 uur per keer bezig zijn met de voorbereiding van de cursusdag.

Praktische informatie

Waar:
Omgeving Utrecht

Kosten:
€ 700,- excl btw

Data:
Maandag 18 nov en 2 dec 2024: 9:00 – 18:00 uur
Accreditatie: 20 punten

Aanmelden:

Meld je aan door je gegevens op te sturen naar jolanda@praktijkklees.nl of bellen met 06 27 28 11 52.

Introductiefilmpje van I LOVE ME

Mensen op hun mooist – zichzelf

Agenda

Sensualiteit en zelfvertrouwen:

6 avonden van 19.00 tot 21.30 uur, prijs: E650,-
7 okt, 21 okt, 4 nov, 11 nov, 25 nov, 9 dec 2024
Groep maximaal 6 vrouwen, Regulierenring 12 in Bunnik.

Zit er geen datum voor je bij? Blijf op de hoogte van onze planning en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

(vanwege problemen met de website wordt dit programma niet op de website aagegeven. Je kunt je aanmelden door op de paarse knop de drukken naar Joanda je gegeven te mailen.)

Sensualiteit en Zelfvertrouwen – vrouwengroep

7 oktober | 7:00 pm - 9 december | 9:30 pm

I LOVE ME, AND YOU.